5 způsobů jak vykazovat práci

Možnosti vykazování práce se během četných aktualizací Evolia zvětšily téměř exponenciálně, proto Vám přinášíme jejich stručný přehled.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Vykazování práce se v Evoliu nabízí na více místech tak, aby ho měl uživatel vždy po ruce (nezapomeňte si před vykazováním vše správně nastavit).

1. Vykazování práce v horní liště

Tohle je nejrychlejší způsob výkazu práce. V horní liště vidíte boxík, ve kterém je zobrazen součet dnešní vykázané práce. Uživatel má rychlý přehled, jak na tom je.

Kliknutí na box otevře okno pro vykazování. V tom se zobrazuje poslední vykázaná práce a také lze snadno přidat další záznam. Pokud se nacházíte ve spise, výkaz má dopředu vyplněný tento případ a typ sazby. Stačí dopsat činnost a přidat hodiny, které jste činností strávili a čas který budete účtovat, pokud je odlišný. U vykazování podle vyhlášky č. 177 vybíráte navíc typ úkonu podle advokátního tarifu nebo výši režijního paušálu, vykazovaný úkon můžete dále specifikovat podle náročnosti, zaznamenat zmeškané jednání nebo i navolit výši slevy.

Při zadání času může uživatel použít jak klasický zápis, např. 1:15, tak i matematický zápis s desetinou čárkou, např. 1,5 nebo přímo minutový zápis: 80min.

2. Vykazovací lišta se stopkami

Vykazovací lišta umožňuje uživatelům vykazovat práci i mimo Evolio díky našemu Synchonizeru. Je dostupná ve Výkazu práce přístupného přes horní lištu. Podrobný návod, jak si si přidat vykazovací lištu se stopkami do svého počítače, najdete ve článku Lišta pro vykazování práce.

3. Vykazování práce v úkonu

Úkony jsou důležitou součástí spisu a najdete je v záložce Aktivity. Obvykle jsou úkony rozděleny na několik kategorií, dle typu řízení nebo práva. Výkaz práce můžete zapsat až pro konkrétní úkon, např. Sepis žaloby. Z hlediska vykazování máte lepší přehled a úkon je také uveden ve vyúčtování.

Po otevření tabulky výkazu práce a vyplnění potřebných údajů (viz Vykazování v horní liště) stačí kliknout na Zapsat práci.

4. Vykazování přes Výkaz práce

Uživatel má v Evoliu možnost se podívat na přehled vykázané práce. Jde o samostatnou část, která je přístupná přes hlavní menu.

Do Výkazu se můžete dostat i přes uživatele v pravém horním rohu.

Výkaz práce zobrazuje práci daného uživatele rozdělenou do sloupců po dnech. Uživatel jednoduše zjistí, ve kterých dnech vykázal kolik práce - stačí se podívat na výšku sloupce v daném dni. Ve výkazu se mění zbarvení práce podle stavu. Nevyúčtovaná práce má světle modrou barvu, vykázaná modrozelenou. Pokud práce nebude nikdy účtovaná, změní barvu na světle šedou, stornovaný výkaz má o několik odstínů tmavší šedou. Nevykázané aktivity se zobrazí ve spodní části zvýrazněné světle červenou barvou.

Výkaz lze doplnit pomocí tlačítka +Přidat, které se zobrazí nad sloupcem, na který najedete myší.

Druhý způsob vykazování přes Výkaz práce je pomocí modrého tlačítka Zapsat v pravém horním rohu. Toto tlačítko navíc umožňuje evidenci volna.

Kalendářové zobrazení

Pokud Vám nevyhovuje sloupcové zobrazení vykazování, lze jej jednoduše nastavit do kalendáře. Stačí kliknout na Ozubené kolečko v horní části stránky a poté na Kalendářové zobrazení.

V tomto zobrazení narozdíl od Základního, kde vidíte přesně od kdy do kdy byla práce provedena a její návaznost, uvidíte vykázanou práci přehledněji v časovém sledu.

5. Vykazování pomocí nevykázaných aktivit

V nevykázaných aktivitách jsou zaznamenány činnosti, které uživatel v Evoliu vykonal, ale mohl opomenout vykázat. Nalezneme je také ve Výkazu práce. Jsou zvýrazněny červenou barvou ve spodní sekci stránky pod dříve vykázanou prací.

Nevykázané aktivity jsou uváděny s názvem, typem činnosti, číslem a názvy případů, ve kterých se staly. Důležitý je přibližný časový úsek, který se počítá od začátku práce až po započetí následující aktivity.

Vykázaní takové aktivity provedete jednoduše lajknutím aktivity a následným zapsáním délky práce. Přečtěte si více o tom, jak umělá inteligence pracuje s nevykázanými aktivitami.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?