Práce s doručenou poštou

Seznamte se možnostmi práce s Poštou a naučte se v ní i orientovat.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Přehled poštovních zpráv

Veškerá pošta obsažena v účtu je seřazena v prostředním panelu podatelny sestupně dle data uvedeného u zprávy.

Každá zpráva má v levé části ikonku, které se mění podle druhu pošty, dále jméno odesílatele, případně email, pokud nebyl přiřazen k subjektu. Pod jménem je předmět pošty. Pokud je pošta přiřazena k případu, bude název spisu na následujíícm řádku.

Na pravé straně jsou ikony. Nejčastěji je vidět spona, značící přiložený soubor, vlajka nebo zvoneček, ty souvisejí s vyřízením pošty.

Při najetí myši do této oblasti ikon, se provede doplnění ikon o koš a případně fajfku, která slouží pro vyřízení pošty.​

Po zpracování příchozí pošty celá zpráva zešedne a na pravém kraji přibyde fajfka v zeleném kolečku. Zpracovávání došlé pošty zpřehlední Váš poštovní účet a Vy jasně uvidíte, na čem jste již pracovali.

Pošta, která došla do schránky a nebyla zatím zobrazena, je označena na levé straně modrým pruhem a předmět zprávy je také zvýrazněn tučně modrou barvou.​

S další barevnou variantou se setkáte u pošty přiřazené k vyřízení, jejíž datum určené k zpracování už uplynulo. Označí se na levé straně oranžovým pruhem, název spisu je také zvýrazněn tučně oranžovou barvou a ikona zvonku se vyplní barvou.

Modrou ikonou +, která je pouze u emailu, je možné přidat email do kontaktních údajů subjektu.

Náhled zprávy

Nyní se budeme věnovat poslednímu, pravému panelu v podatelně, který zobrazuje veškeré informace obsažené ve zprávě.

Horní lišta pošty

Nejpoužívanější funkce práce s poštu jsou seřazeny v horní liště pro rychlý přístup a přehlednost. Zprávy zde můžete libovolně přepínat ze stavu Přečtené na Nepřečtené a naopak. Kliknutím na možnost Odstranit přesunete zprávu do složky Smazané. Na pravé straně lišty můžete na zprávu Odpovědět nebo ji Přeposlat.

Po rozkliknutí poslední ikonku tří teček se zobrazí další možnosti pošty. Každý druh pošty má jiné možnosti, proto je nyní popíšeme jednotlivě.

Listinnou poštu umí mimo již zmíněné Evolio: Upravit, mění informace zprávy uvedené při jejím založení. Dále Vytisknout umožní danou zprávu převést na formát, který je schopna tiskárna přijmout a vytisknout.

U emailu možnost Odpovědět všem zařadí email odesílatele a příjemce původní zprávy do kolonky příjemce u nové zprávy. Poštu umíme přeposlat datovkou, stáhnou do Vašeho počítače ve formátu MSG/EML. Takto stažená pošta jde otevřít např. v aplikaci Outlook. Archivovat přesune email do archivu a odstraní ji z přehledu. Bude ale dále dohledatelná a můžete ji vyfiltrovat.

Datová zpráva má dvě odlišnosti. Stáhnout ZFO označuje uložení datové zprávy do Vašeho počítače, ta obsahuje všechny přílohy, ale neobsahuje doručenku, ani datum doručení. Proto existuje ve výčtu další nabídka Stáhnout doručenku. V těle doručenky je zbytek informací o doručení.

Záhlaví zprávy

Hlavička obsahuje podstatné informace o dané zprávě. V levé části nahoře je tučně předmět zprávy, pod předmětem je tučně zvýraznený odesílatel, příjemce a datum doručení.

Šedá bublina Bez spisu - kliknutím přiřadíte otevře formulář ve kterém je možné doručenou poštu zpracovat. Pokud má subjekt jediný aktuální případ, zpráva se do něj zařadí sama. Přidat úkol zase umožní vytvořit úkol bez potřeby zprávu přiřadit k případu. Pro další informace k zprávě slouží Poznámka dole v hlavičce.

Tělo zprávy

Ve zbytku panelu vidíte přiložené soubory ke zprávě a samotný text pošty.

S přiloženými soubory lze manipulovat. Při najetí myší na dokument se objeví malý štítek Vyberte typ. Tím přidáte dokumentu štítek. Dále vpravo je ikonka pro stažení dokumentu.

Pod třemi tečkami se nachází další možnosti dokumentu, a to Otevřít, Přejmenovat a Vlastnosti dokumetnu, kde můžete upravovat všechna nabízená metadata dokumentu.

Když máte stažený Synchronizer dokumenty s příponou .docx a PDF můžete otevřít kliknutím přímo na ně. V opačném případě využijte menu pro další manipulaci s nimi. To máte k dispozici i po stažení Synchronizeru.

Pokud je ve zprávě připnuto dokumentů více, můžete je jedním kliknutím stáhnout pomocí tlačítka Stáhnout všechny přílohy.

Tlačítka v dolní části zprávy nabízí další možnosti práce s konkrétní poštou, a to Odpovědět, Přeposlat a Vytisknout.

U datových zpráv bude navíc možnost Stáhnout doručenku.

Až začnete se zprávou pracovat, budou se Vaše jednotlivé aktivity ukládat úplně vespod zprávy, a Vy tak jednoduše můžete sledovat postupy své práce. Rozpracovaná pošta může vypadat třeba takto:


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?