Úpravy čísla případu

Nastavení čísla případu a vytváření vlastních číselných řad.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Každý případ v Evoliu je označen specifickým číslem, které vidíte v záhlaví spisu před jeho názvem. Číslo Vám usnadňuje orientaci mezi jednotlivými případy.

Do Nastavení řady je možné se dostat už při vytváření spisu. V základu se Vám bude číslo generovat pro všechny Vaše případy podle Hlavní číselné řady, která je výchozí. Vedlejší je výběr druhu případu, nejedná se o povinnou položku, ke které se může vztahovat Samostatná číselná řada. Druh případu můžete využít tehdy, když potřebujete mít větší přehled v případech. Ke každému druhu je možné nastavit číslo zvlášť.

Ze spisu se do nastavení řad se dostanete kliknutím na Upravit případ, a potom na podtržené tlačítko Číslo.

Pro přehlednost se oběma řadám věnujeme zvlášť:

Hlavní číselná řada

Tato řada je výchozím nastavením Evolia, takže bude Vaše spisy číslovat podle jejího nastavení bez ohledu na to jaký druh případu jste vybrali. V základu je nastavena délka osmi znaků a pořadí spisu je odděleno lomítkem od aktuálního roku. To znamená že např. založíte Trestní případ s číslem 12/2022. Další případ s hlavní řadou bude druh Obchodní a tomu se přidělí číslo o jedno vyšší, tedy 13/2022.

Pokud Vám nevyhovuje výchozí číslování, můžete si ho upravit. K nastavování Hlavní číselné řady se dostanete kliknutím na velké modré tlačítko, následně vyberete u kterého produktu budete řadu měnit.

V našem případě chceme změnit hlavní řadu pro Advokátní spisy.

V nastavení jako první máte na výběr jestli se číslo bude pokaždé zadávat ručně nebo ne. V případě druhé volby dostanete k dispozici tři sloupce úprav.

Předpona / Přípona

Do názvu je možné zadat až pět jakýchkoliv znaků, nejčastěji se využívá zkratka slova nebo více slov. Pro lepší přehlednost je možné přidat mezeru mezi název a číslo, a také umístit název za číslo. Změnu vidíte níže.

Číselná řada

Další sloupec upravuje délku řady. Do počtu znaků se započítává vše v číselné řadě, nejen počet před lomítkem. Pokud chcete mít viditelné všechny znaky, ale nemáte ještě dostatečný počet případů, zvolte Doplnit nuly. Na obrázku níže můžete vidět, že do znaků se počítají i mezery, proto jsou před jedničkou pouze dvě nuly.

Upozornění: Pokud se Vám u zakládaní nového případu, řady posunou z desítek na stovky nebo ze stovek na tisíce, tak se Vám další případ nemusí založit.

To se může stát tehdy, když např. máte nastaven počet znaků na 7, takže i s datumem a oddělovačem je nejvyšší možná hodnota řady 99/2022, proto při zakládání stého případu na Vás vyskočí upozornění, že máte překročen maximální počet znaků. V tomto případě stačí, když zvýšíte počet znaků v číselné řadě.

Rok

Jako poslední se upravuje rok. Oddělovačem může být jakýkoliv jeden znak. Když není zaškrtnutá Dlouhá verze, zobrazí se jen dvě poslední čísla aktuálního roku. Rok nemusí být pouze na konci řady, lze jej dát před číslo případu nebo nevkládat vůbec do číselné řady.

Níže můžete vidět nastavení roku s jiným oddělovačem, bez dlouhé verze a na začátku. Počet znaků v Číselné řadě je pořád 13, takže došlo k vyplnění nulami.

Po změně stačí už jen kliknout na tlačítko uložit a Hlavní číselná řada bude pro daný produkt změněna.

Samostatná číselná řada

Tato řada Vám umožní měnit číslo případu pouze u konkrétního Druhu případu. Využijete ji především tehdy, když nechcete na všechny druhy používat výchozí hlavní řadu a potřebujete větší přehled ve spisech. Například Občanskoprávní označíte jako OB a Exekuční jako EXE. Pokud ji nenastavíte, nic se neděje a číslováno bude pomocí Hlavní číselné řady.

Pozor: Číslování jednotlivých druhů jsou na sobě nezávislá, proto mohou být dosti podobná. Dávejte tedy pozor ať nenastavujete číslo pro odlišný druh!

K Samostatné číselné řadě se dostanete přes odkaz, čímž ji rovnou aktivujete. Pro přechod zpět na Hlavní číselnou řadu pak poslouží zelený přepínač Zapnuto v horní části. Nastavení Samostatné číselné řady je obdobné jako u Hlavní. Opět vyplníte předponu / příponu, číselnou řadu a rok.

Shrnutí:

Hlavní číselná řada je výchozím nastavením Evolia, bude Vám přiřazovat číslo automaticky pro všechny Druhy případů daného produktu bez rozdílu.

Samostatná číselná řada je volitelná a využijete ji tehdy, když budete chtít nastavit rozdílné číslo u Druhu případů.

Obě řady mají obdobné nastavení, s možnosti upravit Předponu / Příponu, Číselnou řadu a Rok.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?