Jak si nastavit vlastní typy pro subjekty

Přizpůsobte si subjekty k Vašim potřebám, vytvořte si nové typy subjektů a zobrazte si v Evoliu i jejich podřízené typy.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Typů subjektů ve spisech můžete mít velké množství. Pokud Vám dále nevyhovují názvy nebo rozdělení původních typů, není nic jednoduššího, než si je upravit podle svých potřeb.

K číselníku s typy se dostanete přes Nastavení→Zobrazit další nastavení →Nastavení pro zkušené→Číselníky→Typy subjektů. Zde vyberete kartu agendy, ve které budete provádět úpravy. Níže jsou existující kategorie (nadřízený subjekt), kliknutím na ně rozbalíte všechny názvy podřízených pozic, které obsahuje.

Nový typ subjektu

Založit nový typ subjektu, tedy nový nadřazený subjekt, je možné tlačítkem Přidat novou kategorii ve spodní části okna číselníku. Při vyplňování nové pozice musíte zvolit klíč ( = databázová značka), nejjednodušší je zadat zkratku názvu. Dále je pořadí v rámci kategorie a samotný název.

Nadřazený typ subjektu se v panelu Subjekty ve spise vždy zobrazí jako nadpis nad přidaným subjektem.

Nový podřízený subjekt

Do kategorie přidáte novou pozici podřízeného subjektu zeleným tlačítkem Přidat. Opět zadáváte jedinečný klíč a název kategorie.

Pozor!

Důležitým krokem je aktivace podřízených subjektů. Pokud chcete v dané kategorii zobrazovat přidané podtypy, je nutné rozkliknout automaticky vytvořený podtyp se stejným názvem jako kategorie a následně označit všechny typy, které chcete vidět pod danou kategorií.

Typ podřízeného subjektu se v panelu Subjekty ve spise propíše vedle přidaného subjektu.

Tip: pokud si přejete přiřadit jeden subjekt pod jiný (viz obr. výše), navštivte článek Subjekty ve spise, kde najdete podrobný návod, jak na to.

Provádět úpravy můžete přes tři tečky za tlačítkem Přidat. V nabídce máte odstranění kategorie, upravení kategorie, čímž se myslí její název a jako poslední je překlad kategorie. Ten využijete jen, když s Evoliem pracují uživatelé mluvící cizím jazykem.

Úpravy subjektů jsou stejné jako u kategorie, pouze je naleznete najetím myši na řádek.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?