Práce s fakturami

Evolio umí vytvářet faktury se všemi zákonnými náležitostmi a provázat je s ostatními činnostmi tak, aby Vaše práce byla co nejefektivnější.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Aby byly faktury generovány se všemi náležitostmi, nastavte si nejdříve firemní účet.

Nová faktura

1. Faktura vázaná na vyúčtování

Fakturu můžete ve Vyúčtování vytvořit na dvou místech, a to v horní liště, kde kromě nové faktury můžete také zapsat ručně číslo faktury, která není v Evoliu, nebo dole v Souhrnu vyúčtování. V políčku se po vytvoření nové faktury objeví její číslo, které je zároveň odkazem na fakturu pro její zobrazení. Částka z vyúčtování se do ní propíše sama, stejně tak data, dodavatel a odběratel faktury, podle dříve zadaných informací, ale vše jde upravit!

2. Faktura nevázaná na vyúčtování

Faktury nemusíte zakládat pouze z Vyúčtování, a to právě z důvodu zařazení více vyúčtování do jedné faktury, nebo jiných činnostech nezávislých na vyúčtování.

Ze spisu takovou fakturu vytvoříte přes záložku Vykazování Faktura/Doklad

Pokud chcete vytvořit fakturu nezávisle na spise, přejděte do Manažera vyúčtování, do záložky Vystavené faktury a doklady, kde najdete možnost + Vytvořit fakturu.

Úpravy faktury

Samozřejmostí je úprava vytvořených faktur, ne každý klient a spis je stejný. Například máte více advokátů v kanceláři, jsou to živnostníci a tím pádem potřebují vystavovat faktury na sebe. V tomto případě stačí stačí změnit Dodavatele.

V případě, že potřebujete změnit Číslo faktury, můžete tak provést pouhým kliknutím na číslo v záhlaví. Mějte však na paměti, že spolu s Číslem faktury změníte také její Variabilní symbol. Co se týče úpravy čísla faktur, je důležité dodat, že je vázané na dodavatele a stačí u jedné faktury zadat vlastní číselnou řadu a následně vytvořené faktury budou tuto řadu navyšovat o jedno číslo. Pokud změníte dodavatele, převezme se číselná řada nového dodavatele.

Změnu Variabilního symbolu uvidíte v Podrobnostech, kde můžete upravit také platební údaje, data uhrazení, splatnosti nebo i text před a po položkami. Všechny vyplněné informace se po exportu propíší do PDF souboru faktury.

Text v políčku Zadejte popis se taktéž zobrazí ve vygenerovaném PDF souboru.

Fakturu můžete jednoduše přepínat také mezi několika jazyky. Vybraný jazyk se projeví až při exportu faktury do PDF.

Položky faktury

U položek máte opět volnou ruku, v jejich pojmenování, částce, započtení DPH a jednotkách. Práce s DPH je následující: nejdříve zadejte cenu, pokud v ní ještě není započteno DPH, zvolte výši sazby a zkontrolujte, že ve vedlejším políčku je bez DPH, tím se spustí výpočet celkové částky.

V druhém případě je už DPH započítáno v ceně, proto musí být ve sloupci DPH správná výše sazby a typ s DPH. Kromě DPH můžete zvolit poslední variantu Jen základ, která automaticky nastaví 0% DPH.

K přidání nové položky do faktury stačí kliknout na modré tlačítko + Přidat položku.

Pro odstranění položky klikněte na červený křížek za řádkem.

Souhrn faktury

Vpravo pod tabulkou je Souhrn faktury. Naleznete zde sumy s/bez DPH, započítané úhrady a celkové součty.

Úhrady

Vlevo je část s úhradami, kde si můžete přidat příchozí platby, které uhradí tuto fakturu. Tyto úhrady neslouží jako záloha, tudíž nebudou propsány do faktury v PDF (pro toto slouží zálohové faktury). Pokud máte nastavený import plateb z banky, úhrady se zapíší samy!

Záhlaví faktury

Nyní se podíváme na navazující funkce. Fakturu je možné exportovat do PDF a otevřít uživateli v nové záložce prohlížeče. Tlačítko Odeslat provede automaticky export do PDF a otevře okno nového emailu. Vy jen doplníte příjemce, předmět a text emailu.

Jak taková faktura vypadá, vidíte na obrázku. QR kód pro platbu se bude generovat, pokud máte zadán IBAN v nastavení firemních údajů. Výsledná faktura může mít dvě podoby podle toho, zda jste plátcem DPH či nikoliv.

Pozor! Musíte mít v prohlížeči povolena vyskakovací okna, jinak se Vám faktura nezobrazí!

Další jsou v pořadí Úhrady, kde i z tohoto místa přidáte novou úhradu (viz výše ve článku).

Tři tečky po rozkliknutí zobrazí nabídku s dalšími možnostmi. Zde můžete vystavit opravný doklad, exportovat fakturu do ISDOC, přejít na přehled faktur nebo fakturu smazat.

Opravný doklad můžete vystavit například když nastala chyba s částkou u faktury a byla již odeslána.

K Vaší faktuře lze přidat štítek kliknutím na ikonku malého plus v levém rohu záhlaví.

Názvy štítků přidáváte sami a nejste nijak limitováni počtem. Můžete si tak více zpřehlednit vaši práci s fakturováním. Navíc se nastavené štítky pak dají použít při filtraci přehledu.

Přehled faktur

Všechny vystavené faktury uvidíte v Manažeru vyúčtování. Díky párování s platbami dokážete sledovat stav jejich uhrazení.

Pokud využijete zkratu Přejít na přehled faktur pod třemi tečkami v záhlaví faktury, přesune Vás do přehledu faktur ve spise, který je k faktuře přiřazen. Zde je zajímavé upozornění na nezaplacené faktury po splatnosti. Taková faktura má tučně oranžovou barvou zvýrazněnou částku. To ale není jediná funkce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?