Kalkulačka lhůt

Taky Vás nebaví stále dokola počítat lhůty a kontrolovat jestli jste na něco nezapomněli? Nás také, a proto pro Vás v Evoliu máme řešení.

Veronika Sosnová avatar
Autor: Veronika Sosnová
Aktualizováno před více než týdnem

Nyní si můžete nechat vypočítat konec lhůty jednoduše v Evoliu díky naší Kalkulačce lhůt.

Naleznete ji při práci s úkoly, kde se nachází v pravé části formuláře, do kterého se dostanete buď při vytváření úkolu nebo jeho úpravě.

Po rozkliknutí se Vám otevře nabídka, kde zvolíte jestli bude Vaše lhůta začínat Datem rozhodné události, anebo Počátečním dnem lhůty. Po výběru specifikujete přesné datum v kolonce níže.

Výběr z přednastavené lhůty

Následně se dostáváme do druhé části formuláře, kde už můžete využít potenciál kalkulačky naplno a nechat si lhůtu spočítat. Stačí vyplnit Typ lhůty, kdy automaticky dojde k vyplnění časoměrných údajů a vypočtení lhůty podle úpravy daného zákona. Na výběr máte velké množství lhůt, které jsou seřazeny do kategorií:

  • Daně a poplatky

  • Doručování

  • Občanské právo

  • Opravné prostředky

  • Promlčecí lhůty

  • Správní řízení

Poté, co máte vybráno stačí si lhůtu nechat Vypočítat kliknutím na oranžové tlačítko vpravo dole.

Výpočet vlastní lhůty

Pokud lhůtu nepočítáte podle našich typů, můžete ji vypočítat ručně, tak že vyplníte Časoměrnou jednotku pro počítání lhůty, jestli se počítá v kalendářních dnech, pracovních dnech, týdnech, měsících nebo letech a Počet časoměrných Jednotek, tedy kolik dnů, týdnů, měsíců či let má uběhnout pro její naplnění.

Po vypočtení se Vám zobrazí Výsledky výpočtu, kde uvidíte souhrn týkající se začátku a konce dané lhůty. Zde zkontrolujeme, jestli je všechno v pořádku. Pokud ano, tak klikneme na oranžové tlačítko vpravo dole Zapsat lhůtu, následně dojde k jejímu zaznamenání do úkolu.

Pokud ještě před zapsáním do úkolu si chcete lhůtu někam poznačit máte možnost nechat si Zkopírovat výsledek kliknutím na modrý text vlevo dole. V neposlední řadě si můžete zkopírovat datum, kdy Lhůta končí (poslední den lhůty) nebo Datum nabytí právní moci kliknutím na ikonku šablony vpravo hned vedle data.

Na gifu vidíte vložení přes Zkopírovat výsledek do MS Word a následně vložení datumů konce lhůty a nabytí právní moci do MS Excel.

Úspěšně zapsanou lhůtu uvidíte ve formuláři.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?