Zálohové faktury

Vytváření zálohových faktur a jejich využití ve vyúčtování.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

V Evoliu je kromě běžných faktur možné vytvářet také Zálohové faktury. V tomto článku si ukážeme, jak zálohové faktury vytvořit i následnou práci s nimi.

Vytvoření zálohové faktury

Zálohová faktura se tvoří téměř stejně jako faktura normální, a to dvěma způsoby: ze spisu nebo také bez vazby na spis.

U tvorby ze spisu po otevření případu přejděte na kartu Vykazování Faktura/Doklad, klikněte na tlačítko + Přidej fakturu/doklad a zvolte možnost Zálohová faktura.

Při druhém způsobu tvorby faktury a to bez vazby na případ přejděte do Manažera vyúčtování, v záložce Vystavené faktury a doklady zvolte + Vytvořit fakturuZálohová faktura.

Zápočet zálohy

Zálohové faktury můžete jednoduše započítat do Vašeho Vyúčtování. V pravém spodním rohu vyúčtování naleznete tlačítko Započítat zálohy, když na něj kliknete, uvidíte vyskakovací okno s nabídkou uhrazených zálohových faktur. Zde vybíráte faktury a můžete upravit také Částku zápočtu (tedy kolik peněz se má z faktury uhradit), a k potvrzení kliknete na Vybrat.

.

Pozor: Započítání zálohy do vyúčtování nemá stejný efekt jako přidání úhrady k faktuře! Pokud započítáte zálohu do vyúčtování, bude to v něm viditelné. Naopak, pokud vytvoříte obyčejnou fakturu a uhradíte ji, nepromítne se to jako položka v exportu.

Možnosti vyúčtování zálohové faktury

Pokud zálohovou fakturu nezapočítáte do žádného vyúčtování, je třeba ji buď

vyúčtovat jako fakturu, nebo vystavit daňový doklad k přijaté záloze.

Vystavení faktury

Nejprve je potřeba přejít zpět na stránku Zálohové faktury a kliknout na tlačítko Vyúčtovat jako doklad Fakturu v horní liště.

Poté budete přesměrováni na novou fakturu. Zde je na prvním místě zmíněná zálohová faktura, ze které je započtena účtovaná částka, a níže je vyobrazen odpočet zálohy ze zálohové faktury. Nechybí ani všechny potřebné informace potřebné k vyúčtování, které můžete před exportem a odesláním upravovat.

Pokud se vrátíte zpět na zálohovou fakturu, uvidíte taktéž záznam o faktuře, kterou se zálohová faktura vyúčtovala, a proklik na ni.

Vystavení daňového dokladu k záloze

K vytvoření daňového dokladu stačí opět kliknout na tlačítko Vyúčtovat jako doklad Daňový doklad k přijaté záloze.

Princip je stejný jako u vystavení faktury (viz výše). Doklad se prováže se zálohovou fakturou a doplní všechny potřebné údaje.

Pro více informací se můžete podívat na naše video.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?