Jak se pracuje s paušály

Paušál v Evoliu je poplatek vůči klientovi, který nezohledňuje skutečné výdaje ve spisech advokáta a je placen v pravidelných intervalech.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Do paušálu můžete i zahrnout předem stanovený počet hodin, které budete postupně během měsíce čerpat.

Výběr typu paušálu, jeho výše a počtu hodin

Centrum pro správu paušálů najdete v Manažeru vyúčtování. V něm je paušálům věnována celá třetí záložka.

Vytvoření paušálu

Nový paušál vytvoříte tlačítkem Přidat paušál. Vybíráte ze dvou typů: Na klienta a Na spis.

Paušál na klienta

Paušál na klienta využijete, pokud má klient více aktivních spisů a nechcete vystavovat faktury s paušálem pro každý spis. Stejně tak funguje i odpočet hodin, Vy určíte, pro který spis hodiny odpočítáte.

Ve formuláři pro paušál vyberete Klienta. Měna je výchozí v českých korunách. Paušál se aktivuje a Vy už jen doplníte částku a počet hodin, pokud máte paušály nastaveny s klienty pro odpočet.

U paušálu je možné vystavit samostatnou fakturu kliknutím na Vygenerovat na pravém konci řádku. Toto tlačítko se Vám zobrazí až po vygenerování paušálu.

Paušál na spis

Tento typ paušálu se zase hodí, pokud má klient jen jeden spis, nebo jeden z jeho spisů potřebuje více Vašeho času a chcete tak paušál za práci na něm vést odděleně.

V okně vyúčtování musíte nejdříve paušál aktivovat a doplnit jeho výši. Dále můžete doplnit počet hodin v paušálu a pokud chcete k paušálu vystavit samostatnou fakturu, zaškrtněte Vystavit fakturu. Ostatní údaje se přebírají přímo z nastavení spisu.

TIP pro Vás!

Paušál můžete využívat dvojím způsobem. Oba jsou velmi jednoduché.

V prvním případě, pokud klient platí pouze paušál bez ohledu na vykázané hodiny, zadáte jeho měsíční výši a zkontrolujete, že je u hodinových sazeb v nastavení spisu částka 0.

Druhé použití paušálu využívá zadaného počtu hodin práce, na které má klient v rámci paušálu nárok. Tyto hodiny mohou tvořit hranici, kterou nemůžete překročit nebo být pouze doporučující hodnotou a při jejich překročení budete přebývající hodiny vykazovat mimo paušál. Jak se pracuje s hodinami se dozvíte dále v článku.

Generování Paušálu

Generování je možné modrým tlačítkem Generovat paušály v pravém horním rohu, kde v menu vyberete měsíc pro generování, aktuální je označen tučně. Generovat paušály je možné měsíc dopředu a až pět měsíců nazpět.

Evolio neumožňuje generovat ve stejný měsíc dva a více paušálů u jednoho případu, takže se nemusíte obávat generovat paušály vícekrát za jeden měsíc, když během něj dojde k vytvoření nových paušálů. Kdy jste naposledy paušál generovali se dozvíte ve sloupci Poslední období.

Vyúčtování a fakturace

U paušálu na klienta máte po vygenerování v posledním sloupci k dispozici fakturu paušálu.

K paušálu na spis je samostatná faktura podmíněna nastavením, jestli bude vystavena vidíte ve sloupci Vystavit fakturu. Pokud chcete mít paušál ve vyúčtování společně s dalšími úkony (ty ale můžete odstranit), vytvořte vyúčtování spisu a v menu Přidat položku zvolte Přidat paušál. V okně vidíte nabídku všech vygenerovaných paušálů.

V tomto kroku účtujete klientovi položku, kterou musí zaplatit za Vaše budoucí služby. Zde se neuplatňují paušální hodiny!

Odpočet hodin z paušálu

Pokud máte zaplacený paušál, začali jste pracovat a vykazovat hodiny, vytvořte nové vyúčtování. Poté využijte tlačítko Započítat paušální hodiny a vyberte, z kterého měsíčního paušálu odčerpáte hodiny. Odečet se vždy snaží uplatnit veškeré dostupné hodiny na práci ve vyúčtování.

Pozor, odečet můžete uplatnit pouze u sazby Hodinového typu!

TIP pro zapamatování: Pokud máte klienta, kterému účtujete pouze paušál bez ohledu na to, kolik hodin vykážete, nastavte ve vyúčtování ve spise obě hodinové sazby na 0. V tomto spisu budete mít pouze paušál a u ostatních spisů zůstane účtování dle vykázaných hodin.

Úpravy paušálů v Manažeru

K zobrazení detailu paušálu stačí kliknout na jeho řádek, načež se zobrazí okno Nastavení vyúčtování. Zde můžete provádět změny ve všech nabízených řádcích.

Zároveň v Manažeru můžete své paušály filtrovat. Vlevo nad tabulkou je možnost filtrace podle Dodavatele.

Pod třemi tečkami lze využít filtrování Upravit sloupce a odkrýt nebo skrýt vyhledávací lištu pomocí možnosti Filtrovat. V samotné tabulce pak lze seřadit data podle jakéhokoliv sloupce.

Evidence paušálu ve spise

Všechny vygenerované paušály na spis naleznete přehledně na záložce Vykazování→Paušály.

Úpravy paušálů ve spise

Zde jdou i po vygenerování upravovat. Vyberete si daný paušál a kliknutím zobrazíte jeho detail. Níže můžete měnit období, název, počet hodin nebo jednorázově cenu.

Po rozkliknutí šedé bublinky můžete taktéž jednorázově upravit výši DPH.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?