Dobropisy a daňové doklady
Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Vytvoření dokladů

Vytvoření dobropisu a daňových dokladů lze provádět ve spise stejně jako u faktur na záložce Vykazování → Faktura/doklad. Poté klikněte na zelené políčko + Přidej fakturu/doklad a vyberte druh dokladu.

Druhou možností je vytvoření nových dokladů v Manažeru, kde v záložce Vystavené faktury s doklady kliknete na + Vytvořit fakturu a vyberte požadovaný druh dokladu.

Dobropis

Dobropis je opravný daňový doklad, kterým dodavatel snižuje nebo úplně nuluje již dříve vyúčtovanou pohledávku vůči odběrateli. Třeba z důvodu reklamace. Jednoduše řečeno je dobropis „záporná faktura“, protože se jím snižuje (nebo nuluje) již dříve vystavená faktura.

Dobropis můžete vystavit samostatně nebo přímo z faktury pod políčkem s třemi tečkami v pravém horním rohu, kde zvolíte možnost Vystavit opravný doklad. Zde se automaticky převezme a odečte výše z faktury. Další vlastnosti dokladu si upravíte podle sebe.

Daňový doklad

Když jste plátcem DPH, ale není faktura přesně ten doklad který potřebujete, využijte Daňový doklad. Má všechny náležitosti stanovené § 26-35 zákona o DPH. Úpravy dokladu jsou stejné jako u faktury, více informací si můžete přečíst zde.

Daňový doklad k příjaté záloze

Vytvořit daňový doklad k přijaté záloze lze pouze nad příslušnou Zálohovou fakturou pomocí volby Vyúčtovat jako doklad Daňový doklad k přijaté záloze.

Tipy pro zlepšení práce

Tyto doklady mají odlišnou číselnou řadu, kterou můžete dále měnit (změnou variabilního symbolu) tak, aby Vám v účetnictví nevznikly zmatky.

Dále je důležité říci, že číslo je vázané na dodavatele, a pokud jej změníte, převezme se číselná řada nového dodavatele.

Určitě využijte taky pole Popis, které se zobrazí po vygenerovaní v souboru PDF.

Daňové doklady a dobropisy lze vystavovat i v cizí měně. Můžete si vybrat, jestli budete v cizí měně vystavovat všechny doklady ze spisu, nebo budete změnu provádět jednotlivě. Pokud Vás zajímá víc, navštivte tento článek.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?