Všechny sbírky
Základní práce se spisy a Evoliem
Další práce se spisy
Nemovitosti a listy vlastnictví ručně i přímo z katastru
Nemovitosti a listy vlastnictví ručně i přímo z katastru

Jednoduchá evidence listů vlastnictví (LV) a nemovitostí s přímým propojením na katastr.

Jan Tkac avatar
Autor: Jan Tkac
Aktualizováno před více než týdnem

Záložku nemovitosti naleznete v záhlaví spisu. Pokud není zobrazena jako výchozí, aktivujete ji přes tlačítko + na konci pásu karet.

Po rozkliknutí záložky se Vám zobrazí prázdná stránka, na které přidáte List vlastnictví a nemovitost přes stejnojmenné tlačítko vpravo nahoře.

Na výběr máte 3 možnosti nahrání informací:

  • Ruční zadání informací

  • Placený výpis z Katastru nemovitostí

  • Import ze soboru XML

Ruční zápis

U první varianty se otevře okno s třemi záložkami. V první záložce Základní údaje vyplňte Číslo listu vlastnictví, Obec a Katastrální území. Pracovište se doplní automaticky po vyplnění přechozích údajů. Poté nezapomeňte kliknout na tlačítko Uložit.

Vlastníka je možné přidat až po uložení listu. To samé platí pro zbylé dvě záložky.

Přidání nemovitosti

Po uložení lze jednoduše přidávat nemovitosti k listu vlastnictví kliknutím na + Přidat nemovitost.

Po rozkliknutí se otevře nové okno s dvěma záložkami, a to Základní údaje a Zástavy a ostatní. Pro úspěšné uložení nemovitosti musíte doplnit minimálně tyto informace: Číslo a Typ v první záložce.

Po uložení bude nadále možné nemovitost upravovat kliknutím na její řádek.

Nyní je váš nový list vlastnictví uložený se všemi základními údaji. K doplnění informací klikněte na tlačítko tužky v pravém horním rohu záznamu LV. Zde můžete taktéž údaje upravovat.

V první záložce uloženého listu se nově objeví možnost Načíst výpis z KN, kde si můžete zobrazit výpis z katastru buď placenou metodou, nebo vložit soubor formátu XML. (O těchto metodách se dozvíte více informací níže ve článku.) Dále v Nemovitostech můžete přidat nebo upravit všechny náležité nemovitosti.

V Historii improtů uvidíte datum přidaného listu vlastnictví, jméno uživatele, který list přidal, soubory PDF a XML (jsou-li k dispozici) a cenu (jedná-li se o placený výpis). Zde můžete hlídat v čase změny (např. změnu majitele), které s danou nemovitostí nastanou.

Placený výpis z KN

V případě placeného výpisu musíte mít založen svůj účet na katastru nemovitostí. Účet musí být typu WSDP (Webové služby dálkového přístupu). V Evoliu aktivujete zdarma integraci a následně vyplníte tři základní informace, aby mohlo Evolio informace z katastru správně zpracovat.

Import z XML

Jako poslední můžete využít nahrání informací ze souboru formátu XML, který je možné získat také z katastru nemovitostí. Stačí daný soubor vybrat ze svého počítače a Evolio už provede kompletní import informací.

Pro doplnění informací či vysvětlení nejasností zhlédněte náš videonávod.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?