Všechny sbírky
Modul Správa pohledávek
Soudní část
Předání pohledávek soudnímu exekutorovi
Předání pohledávek soudnímu exekutorovi

Předání k vymáhání přímo z pohledávky, rychle a jednoduše!

Veronika Sosnová avatar
Autor: Veronika Sosnová
Aktualizováno před více než týdnem

V tomto článku se zaměříme na další užitečný nástroj, který Vám ušetří práci a to Předání pohledávky k vymáhání soudnímu exekutorovi.

Nastavení profilu

Prvně je třeba mít v nastavení vytvořenou šablonu, která slouží pro automatické doplnění vybraných údajů do předání k vymáhání. Šablony naleznete v rozšířeném nastavení pod ikonou Předání k vymáhání.

Šablonu přidáte pomocí tlačítka +Přidat.

Základní údaje šablony

Šablona předání k vymáhání se skládá ze tří záložek. V Základních údajích kromě Názvu šablony volíte také Typ předání pohledávky a to emailem nebo datovou zprávou. Email ani datová zpráva se nevyplňují, budou použity ty přiřazené k subjektu.

Soudnímu exekutorovi, kterého volíte ze subjektů, bude pohledávka předána k vymáhání. Pokud jste zástupcem firmy, která vlastní pohledávku, uveďte se do kolonky Zástupce žalobce.

V Pokročilém nastavení vybíráte další úkony, které budou spolu s předáním k vymáhání provedeny. Exekuční návrh můžete vygenerovat ze vzoru dokumentů, kterým se věnuje samostatný článek. Nezapomeňte ani na Číslo účtu a Variabilní symbol pro zaslání peněz.

Poslední záložkou jsou Stálé přílohy, kam vložíte dokumenty, které se budou přikládat ke každému předání k vymáhání.

Po uložení se můžete k šabloně kdykoliv vrátit a upravit ji.

Co dále?

Pokud již máte šablonu řádně vyplněnou, vraťte se k samotné pohledávce.

Na kartě pohledávky je třeba aktivovat záložku Předat k vymáhání a to pomocí malého + vpravo za poslední záložkou.

Abyste mohli pokračovat dále, musíte mít v Dokumentech alespoň jeden soubor se štítkem Exekuční titul. Pokud existuje dokument označený štítkem exekuční upomínka, ten se automaticky připojí.

Když se spustí generace exekučního návrhu, daný dokument se automaticky přiloží a dodá štítek exekuční návrh. Je také nutné, aby měly dokumenty vyplněné metadata. Pokud nevíte, jak na štítky a metadata, dozvíte se to v článku Způsob práce s dokumenty.

Pokud máte splněny výše uvedené podmínky, můžete přejít na záložku Předat k vymáhání. Zde vyberete jednu z předem vytvořených šablon v nastavení a uvidíte její souhrn.

Nezapomeňte zaškrtnou také Váš souhlas s předáním k vymáhání, jinak jej nebude možné provést. Poté máte dvě možnosti. Pokud Vygenerujete email (nebo datovou zprávu) pro předání, zobrazí se vám formulář emailu, který můžete dále upravovat. Formulář je zobrazen na obrázku níže. Při Předání exekutorovi emailem se pohledávka rovnou odešle.

Do těla emailu je možné dopsat informace, které jsou klíčové pro doplnění kontextu exekutora.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?