Hybridní pošta

Hybridní pošta je jedna ze služeb České pošty, která používá kombinaci mezi elektronickou a klasickou papírovou korespondencí

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Česká pošta nabízí dvě služby a sice Dopis Online a Hybridní poštu. Ta je rozšířenou verzí Dopisu Online poskytovaného Poštou Online. Evolio v rámci uzavření smlouvy jako velkoodběratele, poskytuje Hybridní poštu, a to za lepší cenu i pro běžné uživatele, kteří nemají tolik dopisů.

Hybridní pošta mimo jiné oproti Dopisu Online umožňuje z Evolia odesílat dopisy do zahraničí a také v obálkách s pruhem. Možnost rozesílky do zahraničí se vždy liší dle aktuálních možností PostServis a jejich obchodních podmínek. Zákazník předává své podklady k doručení v elektronické podobě do specializovaných pracovišť - takzvaných Postservisů, ty zajišťují veškerou fyzickou manipulaci s nimi, tzn. tisk dokumentů, jejich kompletaci, následné vkládání do obálek a předání hotových zásilek do poštovní přepravy. Už nemusíte trávit čas ve frontách na poště.

Hybridní pošta se využívá skrze úkony. Po založení úkonu do něj přidáte až 8 souborů, které následně dáte Odeslat jako Hybridní poštu. Objeví se Vám nový formulář, ve kterém zvolíte adresáta, pod ním se objeví menu s volbou obálky. Hybridní poštu lze jednoduše rozeznat podle písmen HP před typem obálky.

  • HP Obyčejná - Služba, jejímž prostřednictvím lze zasílat takové zásilky, které nemají vysokou hodnotu. Dodání obyčejného psaní se nestvrzuje.

  • HP Doporučeně - Služba, jejímž prostřednictvím lze spolehlivě zasílat písemná sdělení nebo dokumenty. Dodání nebo stav zásilky můžete zkontrolovat v systému Sledování zásilek.

  • HP Dodejka - Doporučený dopis s písemným doložením převzetí obálky adresátem.

  • HP xxx Eko - Jde o stejný typ zásilek, přípona Eko znamená Ekonomický režim – doručování každý druhý den (druhý typ v dvourychlostním systému České pošty)

  • HP Doporučeně (10 dnů) - Doporučený dopis se zkrácenou úložní dobou pro vyzvednutí na 10 dní.


U subjektu můžete doplnit také Oslovení. V případě, že se jedná o firmu, můžete doplnit také Jméno a Příjmení kontaktní osoby, které bude uvedené na obálce.

Po odeslání hybridní pošty se pod adresou zobrazí Podací lístek s možností stažení. Sledovat zásilku je možné jen u Dodejky a Doporučené pošty! Stav zásilky je viditelný v pravém dolním rohu.


Při kliknutí na Sledovat zásilku Vás Evolio přesměruje na oficiální stránku České pošty.

Na této stránce není potřeba zadávat identifikační číslo, Evolio se automaticky odkáže na danou písemnost. Jsou zde uvedeny detailní informace o zásilce např. typ, hmotnost, místo kde se právě nachází atd.


Pozor! Zásilka není vedena v systému ihned po jejím odeslání z Evolia. Česká pošta sledování spouští až po vytištění zásilky. Tisk probíhá každý všední den ve 14:00. Pokud ji stihnete odeslat do této doby, sledování bude aktivní ještě v ten den. V opačném případě se tisk a uvedení do systému sledování provede následující den.


V případě vrácení zásilky odesilateli se v Evoliu zobrazí důvod, proč pošta nebyla doručena.

Každý typ obálky má dle norem České pošty 5 parametrů (kdo smí zásilku vyzvednout, doba uchování na poště,...), které je možné uživateli nastavit na míru dle potřeby. Stačí se obrátit na naší technickou podporu.

Image Placeholder

Kompletní ceník hybridní pošty naleznete v oficiálním dokumentu České pošty. K poštovnému uvedenému v dokumentu bude účtováno +10% za zprostředkování zásilky.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?