Ceníky

Přehledný popis toho, jak fungují ceníky a jak si je správně nastavit.

Aleš Kozel avatar
Autor: Aleš Kozel
Aktualizováno před více než týdnem

Ceníky Vám umožňují vykazovat práci rychle a efektivně. Čím propracovanější ceník máte, tím rychleji jste schopni svou práci zaznamenat a následně vykázat.

Kde ceníky najdete? Po přihlášení se do Evolia, kliknete na Nastavení v sekci Administrativa. Zde si v Základním nastavení zvolíte záložku Vykazování a fakturace.

Objeví se vyskakovací okno se dvěma záložkami, a to Základní údaje a samotné Ceníky.

Po kliknutí na záložku Ceníky se dostanete do požadované sekce. Zde vidíte přehled vytvořených ceníků.

Ceníků může být libovolné množství. Můžete je neomezeně vytvářet, ale také mazat. V tomto základním přehledu kromě názvu ceníku vidíte také jeho stav, platnost a pro koho je daný ceník nastaven jako výchozí.

Malá ikonka "S" u ceníku Výchozí ceník CZK znamená, že se jedná o výchozí, systémový ceník.

NASTAVENÍ CENÍKU KROK ZA KROKEM

Jakmile si rozkliknete konkrétní ceník, zobrazí se nastavení s několika záložkami.

NASTAVENÍ - ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Na první záložce Základní údaje si nastavíte základní hodnoty.

Důležité je si ceník jednoznačně pojmenovat. Ke každému ceníku si můžete zvolit také jeho stav - Aktivní / Koncept / Neplatný / Archiv. Dále zvolíte měnu, ve které chcete práci účtovat a platnost ceníku, ta ale není povinná.

V další části si nastavíte hodinovou sazbu a zda chcete zaokrouhlovat, či nikoliv. Hodinová sazba se bude zobrazovat jako výchozí u všech úkonů, kde nebude navolena sazba jiná.

Dále je možné nastavit účtování nad rámec základní sazby. A to jako Hodinovou sazbu dle rolí nebo také Hodinovou sazbu dle typu práce. Po zaškrtnutí zvoleného způsobu účtování se probarví a stanou se aktivní další záložky v nastavení ceníku.

Poslední částí Základního nastavení je volba klientů, pro které bude daný ceník nastaven jako výchozí. Zde můžete zvolit neomezený počet klientů.

NASTAVENÍ - HODINOVÁ SAZBA DLE ROLÍ

Na záložce Hodinová sazba dle rolí můžete za pomoci tlačítka Upravit číselník rolí libovolně přidávat nebo odebírat role, dle kterých budete práci účtovat. Také je možné si zvolit konkrétní roli jako výchozí.

Kliknutí na konkrétní částku ve sloupečku hodinová sazba umožní měnit sazbu, kterou budete účtovat.

NASTAVENÍ - SAZBA DLE TYPU PRÁCE

Záložka Sazba dle typu práce umožňuje přednastavení konkrétní služby, kterou nabízíte, přičemž si opět můžete zvolit výchozí typ práce z daného seznamu.

Přidání či odebrání typu práce a změna sazby probíhá identicky jako u Hodinové sazby dle rolí.

NASTAVENÍ - SAZBA NÁKLADŮ A POLOŽEK

Záložka Sazby nákladů a položek umožňuje rozšířit základní ceník o položky, které se účtují jednorázově konkrétní částkou.

Za Úkony účtované částkou se zpravidla pokládají ty, které jsou tzv. položkové, jednorázové. Například navedení klienta do databáze. Pod pojmem Náklady a hotové výdaje si můžete představit náklady za práci, která trvá delší dobu, ale vyúčtuje se pouze jednou na konci měsíce. Příkladem může být účetní uzávěrka.

Nastavení jednotlivých úkonů, nákladů a sazeb je opět totožné jako u předchozích záložek.

Důležitá poznámka:

Při výběru typu sazby je Sazba dle typu práce nadřazená nad Sazbou dle role.

TIPY A TRIKY

Užitečnou funkcí je duplikování ceníku.

Pokud potřebujete vytvořit více ceníků, které se liší pouze v některých bodech, je pro Vás nejjednodušší a nejrychlejší vytvořit si kopii daného ceníku a změnit pouze potřebné položky.

Kopii ceníku vytvoříte jedním kliknutím na tlačítko Duplikovat, které naleznete ve spodní části každé záložky konkrétního ceníku.

VÝBĚR CENÍKU V KONKRÉTNÍM SPISU

Pokud si chcete zvolit konkrétní ceník ve spisu, najdete si potřebný spis a přepnete se na záložku Vykazování. Zde v první záložce Souhrn kliknete na tlačítko Nastavení.

Po otevření Nastavení vyúčtování si v sekci Výpočet odměny zaškrtnete možnost Ceník. Našeptávač Vám nabídne dostupné ceníky pro daného klienta. Pokud máte zvolenou měnu CZK v Základních údajích, našeptávač Vám nabídne pouze ty ceníky, které jsou v CZK měně. Tím se snižuje riziko chybně zvoleného ceníku.

Jakmile si zvolíte ceník, podle kterého chcete účtovat, můžete se do něj rovnou prokliknout přes tlačítko Otevřít a prohlédnout si další jeho položky. To Vám ušetří čas, protože se do detailu ceníku nemusíte složitě proklikávat přes Nastavení.

Individuální sazba

V případě, že byste potřebovali konkrétní úkon účtovat jinou sazbou, než tou, která je přednastavena v ceníku, který jste si zvolili jako výchozí pro daného klienta, je možné si ve Výpočtu odměny zvolit Individuální sazbu.

Zde si můžete opět přes tlačítko Upravit číselník rolí změnit, přidat či odebrat roli a po kliknutí na částku změnit sazbu, kterou chcete pro danou roli účtovat.

Volba ceníku při zápisu aktivity / úkonu ve spisu

Ceník si můžete zvolit také při Zápisu aktivity / úkonu v konkrétním spisu. 

Jakmile si zvolíte typ aktivity / úkonu, který chcete zapsat přes tlačítko Akce v pravém horním horu, objeví se vyskakovací okno s detaily úkonu.

Po kliknutí na tlačítko Zapsat práci se zobrazí okno pro doplnění potřebných podkladů.

Ve spodní části daného okna kliknete na tlačítko Zobrazit všechny podrobnosti.

Poté se Vám rozbalí možnosti způsobu Odměny. A právě v této části si buď zvolíte konkrétní ceník z nabídky, nebo zaškrtnete políčko Zadat ručně a doplníte vlastní sazbu nezávisle na ceníku.

Dostali jste odpověď na svou otázku?